Thursday, January 26, 2012

Semua ada cerita masing-masing

Salam Jumaat.. :) Terasa nak mencurahkan isi hati di kala pagi yang hening di hari Jumaat. Mood nak mula kan kerja yang melambak ni tak de lagi..huhuhuhu


Hurmm..Tahun ni dah masuk 34 tahun weii...tua ke?? hahaha..lagi mau tanya. Okay okay paham, agak dah hujung kalendar gitew. But..heii..life must go on. Age is only a number tho..:)


Enuff about the age thing, sebenarnya nak bercerita tentang cerita, paham?? x kan? okay, macam ni, dulu aku suke hukum orang dengan mendengar cerita dari orang, fikiran aku sangat sempit, di ulang ye..sangat sempit. Jadinya, saya rasa kan diri saya ni sangat la tua sebelum waktu nya. trust me, it will effect your looks..LoL...So, bila dah mula berkawan dengan pelbagai genre orang (orang kire genre ke?? x kesah la), fikiran saya mula berubah, lebih bersikap terbuka dan menerima. Well, ada jugak yang tak boleh terima cara saya. Tapi bila dah mula mengenali saya, then they will know.


Contohnya, bila kita nak mendengar masalah seseorang, kosongkan fikiran kita, dan sedia menjadi pendengar. Im telling you, its not easy be a good listener. No one will. Tapi, kalau kita ikhlas dan sedia insyaAllah. Sekurang-kurang nya terkurang beban yang mencurahkan tu. Dan, jangan la kita terus nak menghukum selepas mendengar, sebab nya.. kita tak tau sbb kita tidak berada dalam situasi dia, kita cuba letakkan diri kita kat tempat dia, kalau kita menghukum dan menghentam dia, ape rasanya. Sakitkan? jadi, ingat setiap manusia di muka bumi ni ada cerita masing-masing.


Cuba jadi kawan yang menerima, kadang-kadang kita tak minta di fahami sepenuhnya. Cukup sekadar orang menerima kita seadanya.


Saya sedih, saya punya kawan yang saya sayang, yang sangat baik dan ikhlas pada panangan saya. Rupanya, sebalik. Saya tak menyesal mengenali mereka, sebab kami pernah baik, tido sebantal, makan sepinggan. Kongsi ketawa, tangis. Tapi, kita tak berdaya nak halang orang untuk datang dan pergi dalam hidup kita. Buat mereka yang pernah menjadi sahabat saya. Saya doakan kesejahteraan kalian. Amin

No comments: